Wat is Professional Organizing?

Professional Organizing is gericht op het soepel laten verlopen van secundaire processen, zowel bij particulieren als bij bedrijven. Het beroep is in de jaren negentig overgewaaid uit Ameriprofessional organizing toegelichtka en raakt ook in Nederland steeds bekender. Denk aan de recente boeken van Marie Kondo waarin zij beschrijft dat je opluchting en geluk ervaart door “alleen die spullen te bewaren waar je blij van wordt” en door “ontspullen”.

Er is een toenemende behoefte aan ondersteuning bij de organisatie van het huishouden en de (her-)inrichting van ruimtes. Dit houdt onder meer verband met de grotere hoeveelheid spullen in een huishouden, de toegenomen drukte in huishoudens en de trend om vaker (deels) thuis te werken. Ook ouderen die langer thuis blijven wonen (met vaker de familie op afstand) hebben er baat bij dat zaken in de woning op orde zijn: het geeft meer comfort en overzicht, wat ook handig is als er op zeker moment hulp in huis nodig is.

Een Organizer biedt begeleiding bij het opschonen, ordenen, en herinrichten van spullen, ruimtes en processen bij particulieren thuis of bij zakelijke klanten. Altijd zodanig dat zaken efficiënter gaan verlopen en minder moeite kosten. Hierdoor komt voor de primaire processen in het dagelijkse leven of op de werkvloer meer ruimte, wat de kwaliteit van leven en werken bevordert.

Voor wie is Professional Organizing?

Voor iedereen die hinder ervaart van ongeorganiseerd zijn, dus bijvoorbeeld last krijgt van rommel in huis (denk aan spullen uit het verleden) of op de werkplek, en die er niet in slaagt dit zelf succesvol aan te pakken. Het bewust worden van deze last, die een gevoel van onrust of schaamte kan geven, is een eerste belangrijke stap. Het bedenken hoe je wenst dat het eruit zou zien als je het aanpakt is een tweede stap. Het vervolgens daadwerkelijk actie nemen om ermee aan de slag te gaan, iets wat samen meestal makkelijker is dan alleen, is de lastigste èn belangrijkste stap.

Kort gezegd biedt een Organizer hulp bij het “weer grip krijgen op zaken” of “schoon schip maken”, bij het komen “van wanorde naar orde”, het “opbergen van zaken waar ze horen”, het “niet zoeken maar vinden van spullen” en bij het “terugbrengen van stapels papieren naar acties, archief en oud papier”.

Met als resultaat: het gemak en succes ervaren van georganiseerd zijn, thuis of op het werk! En goed om te weten dat bij een Organizer altijd discretie verzekerd is.

Kan ik niet gewoon zelf “organizen”?

Behoefte aan orde en structuur bestaat niet alleen bij diegenen die toevalllig geordend geboren zijn. Dus is hulp inschakelen verstandig, net als dat we gewend zijn dit te doen voor andere klussen waar we zelf niet zo handig in zijn. Ieder zijn kwaliteiten, toch?

Natuurlijk kun je een boel zelf doen. Maar vaak is het lastig echt een begin te maken… of om de klus goed af te maken. Een Organizer helpt je op weg en houdt de vaart in het proces. Samen is het vaak makkelijker om objectief tegen spullen aan te kijken en daarmee dus om te beslissen wat weg kan of juist behouden moet blijven. De Organizer begeleidt bij het aanpakken van een klus en het stellen van prioriteiten hierbij.

Wat levert het me op, is het niet duur?

Omdat je vooraf nìet ziet wat het oplevert maar wèl wat het kost, kan het inhuren van een Organizer duur lijken. Meestal verdient de investering van het inhuren van Zaken-op-Orde zich terug. Bekende besparingen in directe zin zijn minder (dubbele) aankopen, teruggevonden spullen, tijdwinst, of gemak van een ordelijk huis bij de verkoop of bij het schoonmaken. En in indirecte zin leidt het veelal tot minder stress, en meer overzicht en rust in je hoofd.

Daarom, gun jezelf de kans te ervaren wat het jou (of jouw bedrijf) oplevert!

Kun je organizing bekostigen vanuit het PGB-budget?

Ja, PGB-houders met een indicatie voor “Begeleiding individueel” (WMO) kunnen begeleiding door een professional organizing uit dit budget bekostigen. Dit omdat deze extra hulp bij het structureren en op orde brengen van de leefomgeving de zelfredzaamheid bevordert en bijdraagt aan het welzijn.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.